În Ungaria condiţiile şi parametrii transportului de mărfuri periculoase sunt descrise de către legislaţie şi de către normele de drept.
De multe ori, suntem căutaţi abia după primă amendă serioasă deşi pe lângă respectarea normelor de drept şi mediul înconjurător merită o protecţie mai mare.
Firma Innight dispune de un sistem complet – unic în Ungaria - potrivit pentru transportarea mărfurilor periculoase .
Toate autovehiculele Firmei noastre sunt potrivite pentru efectuarea acestor sarcini, curierii noştrii dispun de certificările necesare pentru efectuarea livrării.
Sistemul nostru are o acoperire ADR- completă, iar pe lângă siguranţă, oferă soluţii eficiente din punct de vedere al costurilor.
În cazul în care Dumneavoastră nu aveţi cunoştinţe despre legislaţia privind domeniul transporturilor mărfurilor periculoase, consilierul firmei noastre, vă va căuta pentru a face o evaluare scurtă.
Mărfuri periculoase
Sunt denumite mărfuri periculoase acele tipuri de marfă (materiale sau obiecte), care, pe parcursul transportului sunt purtătoare de pericol de explozie şi de incendiu, de efecte dăunătoare sănătăţii (în special coroziv, nociv) sau având proprietăţi dăunătoare mediului şi acestea sunt identificate ca şi mărfuri periculoase de către regulamentul şi normele unui domeniu de transport.
Conform normelor amintite mărfurile periculoase sunt clasate, adică clasificate cu un număr „UN-„ (în limba maghiară număr „ENSZ”), respectiv sunt asociate cu denumirile corecte aferente de transport.
Pentru semnele aferente claselor UN, se folosesc simboluri speciale. Pe lângă toate acestea, mărfurile însuşi figurează într-o bază de date cu aşa-numitul număr UN, unde sunt clasate în funcţie de clasa de periculozitate, pericole determinate de volum şi alte criterii asemănătoare.
ADR reprezintă Acordul European privind Transportul Rutier Internaţional al Mărfurilor Periculoase.
ADR este compus din Acord şi cele două anexe ataşate (respectiv Anexa A sub denumirea „Prevederi Generale şi prevederi privind materialele şi obiectele periculoase precum şi Anexa B sub denumirea „Prevederi privind mijloacele de transport şi transportul. Acordul ADR a fost încheiat în anul 1957 la Geneva, iar Ungaria a aderat la acest acord în anul 1979. Reglementările din Anexele A şi B sunt adaptate din doi în doi ani, la dezvoltarea ştiinţifică, respectiv cu cea tehnologică; cea mai proaspătă ediţie este cunoscută sub denumirea de ADR 2009 (care a fost publicat cu Legea nr LVIII. din anul 2009 [1]).
Intrarea în vigoare a ADR-ului în cadrul Uniunii Europene, a fost reglementată de către Directiva Parlamentului şi Consiliului Europei nr. 2008/68/EC din data de 24 septembrie 2008, privind transportul rutier al mărfurilor periculoase [2]. Anexa Directivei cuprinde acele prevederi care privesc abaterile naţionale din cadrul unor state membre ale Uniunii.
Pentru aplicarea pe plan intern a ADR, aduce înlesniri Anexa 2. al Ordinului KHEM nr 38/2009. (VIII.7.) [3].